Przepis na pizzę

Przepis na pizzę

Przepis na pizzę

 

CIASTO PEŁNOZIARNISTE NA PIZZĘ

Składniki na 6 porcji

200 g Mąka pszenna, typ 650

200 g Mąka żytnia, typ 1850

20 g Drożdże świeże

20 ml Oliwa z oliwek

5 g Sól

350 ml Woda

* bezglutenowa wersja – 400 g mąki z gryczanej – reszta bez zmian

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozpuść drożdże w wodzie (połowa podanej ilości), dodaj cukier i odstaw na 5 minut aż roztwór zacznie się pienić. W między czasie odważ składniki, wymieszaj dwa rodzaje mąk z solą i powoli wlej mieszankę drożdży. Następnie dodaj powoli resztę wody i oliwę. Wyrabiaj aż ciasto będzie zwarte. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Podziel ciasto na porcje lub w całości rozwałkuj na grubość ok 1 cm lub do średnicy 30-35 cm.

Przygotuj sos i dodatki.

SOS NA SPÓD PIZZY

Składniki:

40 g Koncentrat pomidorowy 30%

Przyprawy – oregano, bazylia suszone i świeży czosnek, sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z przecieru pomidorowego, rozgniecionych ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i oregano zrób sos do pizzy – ważne, aby dobrze go doprawić. Nałóż sos na ciasto.

DODATKI DO PIZZY – wedle uznania

Składniki:

Mięso z piersi kurczaka lub indyka, pomidory, papryka, pieczarki cebula, zioła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso i warzywa pokroić. Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu wstępnie obsmaż składniki do odparowania nadmiaru wody, doprawiając ziołami prowansalskimi i ulubionymi przyprawami. Następnie ułóż je na przygotowanym cieście.
Piecz z dodatkami w piekarniku w temperaturze 200 stopni na pergaminie do pieczenia lub bezpośrednio na blasze wysmarowaną oliwą z oliwek.