Przepis na pizzę
CIASTO PEŁNOZIARNISTE NA PIZZĘ
Składniki na 6 porcji
200 g Mąka pszenna, typ 650
200 g Mąka żytnia, typ 1850
20 g Drożdże świeże
20 ml Oliwa z oliwek
5 g Sól
350 ml Woda
* bezglutenowa wersja – 400 g mąki z gryczanej – reszta bez zmian
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozpuść drożdże w wodzie (połowa podanej ilości), dodaj cukier i odstaw na 5 minut aż roztwór zacznie się pienić. W między czasie odważ składniki, wymieszaj dwa rodzaje mąk z solą i powoli wlej mieszankę drożdży. Następnie dodaj powoli resztę wody i oliwę. Wyrabiaj aż ciasto będzie zwarte. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Podziel ciasto na porcje lub w całości rozwałkuj na grubość ok 1 cm lub do średnicy 30-35 cm.
Przygotuj sos i dodatki.
SOS NA SPÓD PIZZY
Składniki:
40 g Koncentrat pomidorowy 30%
Przyprawy – oregano, bazylia suszone i świeży czosnek, sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z przecieru pomidorowego, rozgniecionych ząbków czosnku, soli, pieprzu, bazylii i oregano zrób sos do pizzy – ważne, aby dobrze go doprawić. Nałóż sos na ciasto.
DODATKI DO PIZZY – wedle uznania
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka lub indyka, pomidory, papryka, pieczarki cebula, zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso i warzywa pokroić. Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu wstępnie obsmaż składniki do odparowania nadmiaru wody, doprawiając ziołami prowansalskimi i ulubionymi przyprawami. Następnie ułóż je na przygotowanym cieście.
Piecz z dodatkami w piekarniku w temperaturze 200 stopni na pergaminie do pieczenia lub bezpośrednio na blasze wysmarowaną oliwą z oliwek.