Pierniczki nie tylko na święta

Pierniczki nie tylko na święta

Pierniczki nie tylko na święta

 

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 200g masła
  • 5 łyżek miodu lub 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
    (nie zawierająca cukru!)
  • 2 jaja
  • orzechy/nasiona/pestki do ozdabiania

 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiać do czystej i suchej miski, dodać sodę. W rondelku rozpuścić masło, miód lub erytrol/ksylitol i przyprawę do piernika.

Nie gotować. Po przestudzeniu wlać do miski z mąką, dodać jajko.

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić do momentu aż ciasto będzie lśniące i gładkie. 

 

Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować część ciasta i wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.

 

Pierniczki można ozdobić dowolnymi orzechami, pestkami czy nasionami. 

Aby się trzymały można wcześniej pierniczki posmarować białkiem z jaja lub odrobiną miodu.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
Jeśli ozdobiliśmy nasze ciasteczka, można przykryć je na czas pieczenia pergaminem, aby nasiona czy pestki się nie przypiekły.

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 100 pierniczków – w zależności od wielkości foremek.