Pierniczki nie tylko na święta
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 200g masła
- 5 łyżek miodu lub 3 łyżki erytrolu/ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
(nie zawierająca cukru!) - 2 jaja
- orzechy/nasiona/pestki do ozdabiania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do czystej i suchej miski, dodać sodę. W rondelku rozpuścić masło, miód lub erytrol/ksylitol i przyprawę do piernika.
Nie gotować. Po przestudzeniu wlać do miski z mąką, dodać jajko.
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić do momentu aż ciasto będzie lśniące i gładkie.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować część ciasta i wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować część ciasta i wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce, na papierze do pieczenia. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.
Pierniczki można ozdobić dowolnymi orzechami, pestkami czy nasionami.
Aby się trzymały można wcześniej pierniczki posmarować białkiem z jaja lub odrobiną miodu.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
Jeśli ozdobiliśmy nasze ciasteczka, można przykryć je na czas pieczenia pergaminem, aby nasiona czy pestki się nie przypiekły.
Jeśli ozdobiliśmy nasze ciasteczka, można przykryć je na czas pieczenia pergaminem, aby nasiona czy pestki się nie przypiekły.
Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 100 pierniczków – w zależności od wielkości foremek.