GRYCZANE MUFFINKI Z OWOCAMI

GRYCZANE MUFFINKI Z OWOCAMI


GRYCZANE MUFFINKI Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 g Kasza gryczana
  • 120 g Banan
  • 45 g Daktyle, suszone lub rodzynki, suszone
  • 10 g Ksylitol
  • 70 g Migdały
  • 10 ml Masło lub olej kokosowy, można również dodaj olej rzepakowy (ma neutralny smak)
  • 5 g Proszek do pieczenia
  • 200 g Truskawki

SPOSÓB WYKONANIA

Kaszę gryczaną odważyć, umieścić w dowolnym, dużym naczyniu. Dodać zimną, przegotowaną wodę tak by przykryć kaszę i moczyć przez 24 godziny.

Po namoczeniu kaszę przełożyć na sito, przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą i oddcedzić.

W między czasie orzechy i daktyle odważyć, umieścić w małej miseczce lub szklance, również zalać przegotowaną wodą, moczyć ok 30-60 minut – aby zmiękły, odcedzić.

Do naczynia miksującego przełożyć kaszę, migdały, daktyle, banany, cynamon, olej, kurkumę, sól, proszek do pieczenia i zblendować dokładnie. Masa powinna zostać dokładnie zmiksowane, a składniki połączone.

Masę wyłożyć do foremek na muffinki (wcześniej warto posmarować je odrobiną tłuszczu).

W cieście umieścić ulubione sezonowe owoce (jabłko, gruszkę, brzoskwinię, truskawki, maliny, jagody).

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

Jeść po ostudzeniu. Smacznego!

PS. Z podanych ilości otrzymasz ok. 12 muffinek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (12 muffinek)

Energia (kcal) 2178 kcal
Energia (kj) 9112.15 kj
Białko 67.97 g
Tłuszcz 60.15 g
Węglowodany ogółem 380.96 g
Błonnik pokarmowy 42.19 g

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 MUFFINKI)

Energia (kcal) 181 kcal
Energia (kj) 759 kj
Białko 5,66 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany ogółem 31,7 g
Błonnik pokarmowy 3,51 g

TIP: Jeśli ktoś ma większe zapotrzebowanie na białko – do składników (na etapie blendowania) można dodać również ser twarogowy lub muffinki podawać z jogurtem naturalnym o większej zawartości białka np. Piątnica 0% typu greckiego lub jogurt typu islandzkiego Skyr.

* Na zdjęciach muffinki w wykonaniu podopiecznej p. Edytki 🙂