GRYCZANE MUFFINKI Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
- 400 g Kasza gryczana
- 120 g Banan
- 45 g Daktyle, suszone lub rodzynki, suszone
- 10 g Ksylitol
- 70 g Migdały
- 10 ml Masło lub olej kokosowy, można również dodaj olej rzepakowy (ma neutralny smak)
- 5 g Proszek do pieczenia
- 200 g Truskawki
SPOSÓB WYKONANIA
Kaszę gryczaną odważyć, umieścić w dowolnym, dużym naczyniu. Dodać zimną, przegotowaną wodę tak by przykryć kaszę i moczyć przez 24 godziny.
Po namoczeniu kaszę przełożyć na sito, przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą i oddcedzić.
W między czasie orzechy i daktyle odważyć, umieścić w małej miseczce lub szklance, również zalać przegotowaną wodą, moczyć ok 30-60 minut – aby zmiękły, odcedzić.
Do naczynia miksującego przełożyć kaszę, migdały, daktyle, banany, cynamon, olej, kurkumę, sól, proszek do pieczenia i zblendować dokładnie. Masa powinna zostać dokładnie zmiksowane, a składniki połączone.
Masę wyłożyć do foremek na muffinki (wcześniej warto posmarować je odrobiną tłuszczu).
W cieście umieścić ulubione sezonowe owoce (jabłko, gruszkę, brzoskwinię, truskawki, maliny, jagody).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.
Jeść po ostudzeniu. Smacznego!
PS. Z podanych ilości otrzymasz ok. 12 muffinek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (12 muffinek)
Energia (kcal) | 2178 kcal |
Energia (kj) | 9112.15 kj |
Białko | 67.97 g |
Tłuszcz | 60.15 g |
Węglowodany ogółem | 380.96 g |
Błonnik pokarmowy | 42.19 g |
WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 MUFFINKI)
Energia (kcal) | 181 kcal |
Energia (kj) | 759 kj |
Białko | 5,66 g |
Tłuszcz | 5 g |
Węglowodany ogółem | 31,7 g |
Błonnik pokarmowy | 3,51 g |
TIP: Jeśli ktoś ma większe zapotrzebowanie na białko – do składników (na etapie blendowania) można dodać również ser twarogowy lub muffinki podawać z jogurtem naturalnym o większej zawartości białka np. Piątnica 0% typu greckiego lub jogurt typu islandzkiego Skyr.
* Na zdjęciach muffinki w wykonaniu podopiecznej p. Edytki 🙂