Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odważyć i zmieszać 2 rodzaje mąk. Dodać sól, pieprz, zioła suszone, oliwę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ciepłą przegotowaną wodę i zagnieść ciasto. Ilość wody może być nie co inna w zależności jaką mąkę użyjemy. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, podsypując lekko mąką by się nie kleiło do rąk. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. Rozwałkować na cienki placek, przyłożyć talerz i nożem „odrysować równy okrąg. Otrzymać powinno się 8-10 placków – w zależności od wielkości talerza. Patelnię najlepiej taką jak do naleśników – mocno nagrzać, nałożyć przygotowany placek i smażyć ok. 30 sekund, gdy pojawią się bąble wtedy obrócić placek i smażyć znów ok. 30 – 40 sekund max. Przełożyć do ostygnięcia. |
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso usmażyć lub upiec i pokroić w kostkę lub paski. Sos czosnkowo-jogurtowy: jogurt, czosnek, koperek, zioła prowansalskie – wymieszać, doprawić ew. solą. Płaty tortilli podgrzać na patelni. Placek umieścić na grubej folii aluminiowej lub papierze śniadaniowym. Nałożyć mięso, warzywa i zrolować placek. Polać sosem. |