Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

 

  • 20 g Mąka pszenna, typ 550 
  • 15 g Mąka z orkiszu pełnoziarnista 
  • 2 ml Oliwa z oliwek 
  • 16 ml Woda 
  • Przyprawyoregano, pieprz, sól 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

Odważyć i zmieszać 2 rodzaje mąk. Dodać sól, pieprz, zioła suszone, oliwę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ciepłą przegotowaną wodę i zagnieść ciasto. Ilość wody może być nie co inna w zależności jaką mąkę użyjemy. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, podsypując lekko mąką by się nie kleiło do rąk. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. Rozwałkować na cienki placek, przyłożyć talerz i nożem „odrysować równy okrąg. Otrzymać powinno się 8-10 placków – w zależności od wielkości talerza. 

Patelnię najlepiej taką jak do naleśników – mocno nagrzać, nałożyć przygotowany placek i smażyć ok. 30 sekund, gdy pojawią się bąble wtedy obrócić placek i smażyć znów ok. 30 – 40 sekund max.  

Przełożyć do ostygnięcia. 

SKŁADNIKI: 

 

  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry 
  • Cebula czerwona 
  • Jogurt naturalny 1,5% . 
  • Ogórek 
  • Papryka czerwona 
  • Pomidor 
  • Sałata lodowa 
  • Przyprawy: sól, koperek, zioła prowansalskie, czosnek 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

Mięso usmażyć lub upiec i pokroić w kostkę lub paski. Sos czosnkowo-jogurtowy: jogurt, czosnek, koperek, zioła prowansalskie – wymieszać, doprawić ew. solą. Płaty tortilli podgrzać na patelni. Placek umieścić na grubej folii aluminiowej lub papierze śniadaniowym. Nałożyć mięso, warzywa i zrolować placek. Polać sosem.