KONTROWERSJE WOKÓŁ OWOCÓW

KONTROWERSJE WOKÓŁ OWOCÓW

KONTROWERSJE WOKÓŁ OWOCÓW

 

Owoce powszechnie kojarzone są z fruktozą – prawda?

Spotykacie się często ze stwierdzeniem, że nie warto jeść owoców, bo to sam cukier?

Nie jedz owoców, bo nie schudniesz?

Ale jak to? – Owoce na diecie? (rozumianej jako redukcja)

Wyniki badań naukowych jednak wskazują zupełnie inną zależność.

Kliniczne badania wskazują, że dieta z umiarkowaną ilością naturalnej fruktozy pochodzącej z owoców sprzyjała bardziej redukcji tk. tłuszczowej niż diety o niskiej zawartości fruktozy [1] [2], a spożywanie owoców wspomaga utrzymywanie prawidłowej masy ciała [3].

Świeże owoce są niskokaloryczne.

Dla przykładu: jabłko 150g to tylko 70 kcal, w tym 18 g węglowodanów z czego 3 g to błonnik. Informacja dla diabetyków porcja 150 g jabłka to 1,6 WW (wymienników węglowodanowych) [dane wg IŻŻ]. Świeże owoce są sycące i mogą świetnie zastępować niezdrowe słodkie przekąski.150 g części jadalnych jabłka to dość duża objętość w porównaniu do 2 czy 3 łyżeczek cukru, które w ciągu dnia wiele osób dodaje do herbaty czy spożywa w postaci słodkich napojów. Owoce są źródłem wielu witamin i minerałów oraz wspomagają pracę jelit.

Mogą uzupełniać dietę m.in. w potas, wapń, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy. Owoce dostarczają wiele substancji, działających prozdrowotnie, wspomagające układ krwionośny, pracę wątroby, system nerwowy, zmniejszają stres oksydacyjny. Do takich związków należą m.in. stilbeny – resweratrol (winogrona), flawonoidy – np. kwercetyna (jabłka, pomarańcze, winogrona), hesperedyna (grejpfruty, pomarańcze), antocyjany, kwas elagowy występujący m.in. w truskawkach i winogronach mający działanie neutralizujące czynniki rakotwórcze.Jest to kilka przykładowych związków i owoców, w których występują. Kliniczne badania naukowe wskazują, że umiarkowane spożycie owoców zmniejsza ryzyko rozwoju chorób ukł. krwionośnego, cukrzycy, chorób wątroby [4], reguluje lipidogram krwi oraz wspomaga odchudzanie [3].

 

ALE CO Z FRUKTOZĄ?

 

KONTROWERSJE WOKÓŁ OWOCÓWBadania wskazują, że to nadmierna ilość fruktozy pochodząca z przetworzonej żywności sprzyja rozwojowi chorób metabolicznych: stłuszczeniu i zapaleniu wątroby, cukrzycy, dislipidemii [4].

Słodycze, słodkie gazowane napoje zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i są BOMBĄ kaloryczną i fruktozową. Na oko nieduża porcja słodyczy (np. batonik, połowa czy paczka ciastek, wafel) w połączeniu z utwardzonymi tłuszczami i kwasami tłuszczowymi trans tworzą prozapalną kombinację.Zróbcie eksperyment i w sklepie weźcie do ręki paczkę ciastek. Porównajcie ile kcal, węglowodanów w tym cukrów znajduje się w 100 g.Ja dla porównania podaję wartość dla pomarańczy, kiwi, jabłka: POMARAŃCZA (100g części jadalnych – bez skórki, po obraniu): 44 kcal, cukry: 11, błonnik w tym błonnik 1,9 g GRUSZKA lub KIWI (100g części jadalnych – bez skórki, po obraniu): 56 kcal, cukry: 14 g, w tym błonnik: 2,1 g JABŁKO (100 g części jadalnych – bez gniazda nasiennego): 46 kcal, 12 g, w tym błonnik: 2 g

 

PODSUMOWUJĄC

 

Owoce mogą być świetnym składnikiem zdrowej diety także wtedy, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej. Związane jest to z ich wysoką wartością odżywczą (równocześnie są niskokaloryczne). Owoce dostarczają wielu substancji prozdrowotnych, zwiększają sytość posiłków, a ze względu na słodki smak, zaspakajają chęć sięgania po niezdrowe tradycyjne słodycze. Przy tym nie wymagają przygotowywania, są niedrogie i łatwo dostępne!Jeśli więc dopada Was chęć na słodycze – lepiej sięgnąć po owoce niż batony, które są bombą kaloryczną jak i źródłem wielu szkodliwych składników.

Autor: Natalia Heinrich

 

ŹRÓDŁA:

 

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21621801

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020/

3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26474158/

4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23933265